Apenpokken

Lieve fans,

Ik ben altijd een fan van wetenschappen geweest, op school waren dat mijn favoriete vakken: I love Science! Wetenschap onderzoekt onvermoeibaar en vindt hoe langer hoe meer oplossingen om ons leven gezonder, beter en langer te maken. Zo zijn vaccinaties  immens belangrijk om ons te beschermen tegen ernstige en levensbedreigende infectieziektenzoals griep, pokken, difterie, tetanus, kinkhoest, mazelen, bof, rode hond, meningokokkenziekte, invasieve pneumokokkenziekte en polio.

Het reddende vaccin tegen Covid-19 is supersnel ontwikkeld omdat het voorrang kreeg op alle andere onderzoeken. Ik ben drie keer gevaccineerd en, indien nodig, ga ik voor een vierde keer. De opkomende apenpokken kunnen gelukkig bestreden worden met het goeie ouwe anti-pokkenvaccin.

Ik heb mijn eerste inenting op 6 augustus gekregen in Lille, Frankrijk. Binnen een maand ga ik terug voor mijn tweede prik. Safety first: voor mijn klanten, mijn familie en iedereen die me lief is. Ik heb heel blij dat ik dit nu al kan laten doen, want het is duidelijk dat België alweer ver achterloopt.

En nogmaals: vaccins zijn erg veilig. De meeste reacties op vaccinatie zijn beperkt en tijdelijk, zoals een pijnlijke arm of een beetje koorts. Er is geen enkel bewijs dat ze op lange termijn bepaalde ziektes veroorzaken, wat bepaalde personen, de zogenoemde anti-vaxers, ook mogen beweren met hun absurde samenzweringstheorieën.

Trouwens, origineel zijn die opstandelingen niet. De weerstand tegen en het fake-nieuws over vaccins bestaan al zo lang als er vaccinaties bestaan. In 1850 nam de regering een reeks wetten aan die inenting tegen pokken voor kinderen verplicht stelde, en zeer terecht. De meeste mensen steunden dat, maar er waren, zoals nu, ook tegenstanders die het onveilig of onnodig vonden en het zagen als overheidsbemoeienis. Klinkt bekend, niet?

Uiteraard lijkt de tegenbeweging van tegenwoordig gigantisch groot tegenover die van toen, maar dat komt vooral door het misbruik van de (a)sociale media: jan en alleman lult er maar op los. Simpele mensen voelen zich belangrijk als ze tegen iets ingaan dat door de overheid gepropageerd en/of verplicht wordt. Dan vinden ze zich heldhaftig rebels en vrijheidsstrijders die “alles door hebben”. In reality zijn ze echter naiëve zielen die kicken op hun waanideeën.

Besluit: het is gewoonweg een feit dat miljoenen mensen gered worden door vaccinaties tegen verschillende levensgevaarlijke ziektes, het is té gek om daar tegen te zijn.

Ik ben pro, dat had je al door.

Lieve gevaccineerde groetjes,

Hot Marijke