Mijn Liefde voor Klassiek en Lang Lang!

Lieve lezers,

Ik hou van muziek, het is een belangrijk deel van mijn leven. Vooral klassieke muziek raakt mij diep in mijn gevoelige ziel en ik luister dan ook bijna elke dag naar klassieke werken. Meestal met mijn ogen dicht op de canap√©, en dat ervaar ik een roes van gelukzaligheid. Mijn man speelt piano, mijn zoon leert gitaar, ikzelf ben helaas nooit verder geraakt dan een beetje blokfluit. ūüôā Dat neemt niet weg dat ik eindeloos kan genieten en helemaal wegzweven in klassieke muziek. Ik heb een zeer uitgebreide collectie CD’s en Blu-Rays, en mijn verzameling breidt steeds uit. Mijn favoriete componisten? teveel om op te noemen. Onlangs was er op TV de serie “Thomas speelt het Hard”, ik vond het geweldig. Pure promotie voor klassiek, het bewijs dat deze muziek l√©√©ft en het is zo prachtig om te zien hoe ongelooflijk gedreven deze begaafde muzikanten ermee bezig zijn. Concertpianisten, dirigenten en orkestleden,¬†allemaal fantastische mensen die een magische wereld van intense emoties tot leven brengen.¬†Ik sta steeds versteld van hun indrukwekkende vertolkingen, woorden schieten te kort bij zulke rijkheid en pracht aan harmonisch samenspel. Kippevel!

De hoofdpersoon in deze reeks is onze¬†sympathieke TV-presentator Thomas Vanderveken die zichzelf een jaar de tijd gaf om het magnifieke Pianoconcerto van Grieg onder de knie te krijgen. Hij genoot¬†wel een klassieke opleiding in zijn jeugd, maar was er al 15 jaar (!) mee gestopt. Met de hulp van verschillende professionele pianisten – en¬†verschrikkelijk hard oefenen – is hij in zijn ambitieuze opzet geslaagd. De volledige uitvoering kan je op 7 januari om 20 u 15 zien op Canvas, vergeet niet te kijken! Het is zeer bewonderenswaardig hoe Thomas dit¬†met zijn talent √©n keihard doorzettingsvermogen heeft klaargespeeld, chapeau! Ik hoop ook van harte dat¬†deze serie een aanzet mag zijn tot een reeks nieuwe boeiende programma’s over klassieke muziek. Ik heb het gevoel dat er veel te veel jonge mensen zijn die de fantastische waarde van klassiek¬†niet kunnen inschatten. Dit inzicht kan¬†gebracht worden op een prettige en onderhoudende manier, zoals Thomas hier aangetoond heeft. Een leven zonder klassiek is als een caf√© zonder bier, een Hugo zonder Nicole, een Marijke zonder Hot. Komaan slimme TV-jongens, doe er iets aan, ontsluit die verrukkelijke klassieke muziekwereld voor iedereen!¬†Heb je “Thomas speelt het Hard” gemist? Kijk dan HIER!

In deze blog stel ik mijn favoriete pianowerken voor, gespeeld door mijn favoriete pianist: Lang Lang. En dat is kicken! Deze Chinees geniet terecht de populariteit van een rockster en is voor onze huidige generatie een geschenk uit de Hemel: hij laat horen hoe Goddelijk klassieke muziek kan klinken. Hij toont aan dat muziekcultuur niet saai of elitair is, wel integendeel, het is een belevenis die doordringt tot het diepste van iedereen die er voor openstaat. Lang is een showgast, zeker weten, doch alle grote pianisten¬†– waaronder de illustere Daniel Baremboim – erkennen zijn oertalent. Zowel technisch als emotioneel is zijn pianospel van een andere (betere) wereld. Ook deinst hij niet terug om samen te werken met¬†de inventieve mannen van¬†2Cellos en de hardrockers van Metallica. Ik ben een zeer fanatieke bewonderaar van Lang Lang, jaja. Zijn naam doet denken aan de ouwe flauwe mop : “Hoe Lang is een Chinees?” – de vraag is het antwoord ūüôā – maar hij is wel degelijk een muzikaal genie. Hij was trouwens een wonderkind: al op zeer jonge leeftijd¬†was het duidelijk dat hij een unieke virtuoos zou worden. Lang is nu 35, een intelligente, charmante, goedlachse man, die¬†√©cht bescheiden blijft, ondanks zijn immense status en wereldberoemdheid.¬†I love him and you will love him too!

Genoeg geluld, hier komt mijn Definitieve Piano Top-Tien gespeeld door Superstar Lang Lang. Luister, kijk, en geniet eindeloos!

1 –¬†Pianoconcerto No 1 – ¬†Pjotr Iljitsch Tschaikowski

2 – Pianoconcerto – Edvard Grieg

3 – Pianoconcerto No 1 – Franz Liszt

4 – Pianoconcerto No 5 – Ludwig van Beethoven

5 – Italian Concerto – Johan Sebastian Bach

6 – Rhapsody in Blue – George Gershwin

7 – Three Marches Militaires – Franz Schubert – with Daniel Baremboim

8 – Sonata 4 – Wolfgang Amadeus Mozart – with Daniel Baremboim

9 – One – James Hetfield & Lars Ulrich – with Metallica

10 – Live And Let Die – Paul & Linda Mc Cartney – with 2Cellos

11 – The Rockstar of classical music Lang Lang

12 – Word je slimmer van pianospelen?

Ziezo lieve fans, ik hoop dat ik jullie een beetje Liefde voor Klassiek én Lang Lang heb bijgebracht.

Ik wens jullie en jullie geliefden een fantastische Kerst en een Super 2018 toe!

Dikke zoenen

xxxxx

Hot Marijke