8 – In My Life

coverparadise.to

Lieve musiclovers,

In mijn reeks merkwaardige, speciale, super of gewoon leuke songs, ben ik aan de achtste toe. Geniet ook van de zeven vorige, doen hoor!

Zolang ik mij herinner ben ik een gepassioneerde Beatles-fan. Ik ben dol op John, Paul, George en Ringo, ik dweep met heel hun repertoire dat ik in mijn bezit heb op LP en op CD, ik ben fier op mijn collectie boeken en naslagwerken over The Fab Four. De Beatles hebben de Bijbel van het Leven geschreven, het is bijna ondoenbaar om er de allerbeste song uit te kiezen. Iedereen kan wel 25 Beatlessongs opnoemen die effectief geweldig zijn, maar toch is er voor mij één liedje dat boven alle andere uittorent.

Op 3 december 1965 verscheen hun 7e LP “Rubber Soul”. De Beatles waren volwassen geworden, en dat hadden ze vooral te danken aan John Lennon die op 25-jarige leeftijd met “In My Life” een Meesterwerk componeerde dat getuigt van maturiteit en een – voor die leeftijd – verbluffend levensinzicht. Het heeft ongetwijfeld te maken met zijn ellendige jeugd en de vroegtijdige dood van zijn moeder Julia, die in 1958 werd doodgereden door een dronken politieman. Het Magistrale “In My Life” werd opgenomen in oktober 1965, precies 50 jaar geleden, en is – om diverse redenen – mijn favoriete Beatlessong.

De melodie is klassiek en droevig, maar evengoed optimistisch, de tekst is subliem: het filosofisch genie John Lennon is opengebloeid. “In My Life” is niet zomaar een leuk deuntje, maar wel het definitieve Levenslied en een ode aan de Liefde. Ik krijg er telkens (aangename) koude rillingen van. De boodschap is niet melig of romantisch. Het is de volmaakte visie op ieders levensloop en de essentie ervan: koester jouw liefdes van het verleden, zonder te verdrinken in nostalgie, aanbid jouw liefdes van het heden, en bouw samen aan jullie toekomst.

Het gaat niet enkel over liefde tussen partners, ouders en kinderen, ook over vrienden, gezichten, plaatsen: een levendig mozaïek van herinneringen, met het realistische besluit dat alles draait om het geluk in de tegenwoordige tijd. Mensen die in het verleden “leven” of op de toekomst hopen, hebben helaas geen heden. Het eeuwige NU, dààr gaat het om, besefte John, het is zinloos om te blijven hangen in memories, hoe mooi ze ook zijn. Uit de volgende quote van John blijkt dat hij het leven al op zijn 5 jaar doorgrond had: “When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down ‘happy’. They told me I didn’t understand the assignment, and I told them they didn’t understand life.”

In My Life

Ik ben niet alleen met mijn hoge waardering voor “In My Life”. In het befaamde Amerikaanse muziektijdschrift “Rolling Stone” staat deze Beatlessong op nr 23 in de top-500 van Greatest Songs of All Time, kijk HIER. In datzelfde tijdschrift staat “In My Life” op nr 5 in de top-100 van Greatest Beatles Songs, kijk HIER. Nog straffer: in 2000 werd “In My Life” door een panel van songwriters in Mojo magazine verkozen tot Best Song of All Time, zie HIER. Een beetje lullig is wel dat Paul Mc Cartney himself mee in die jury zetelde. Geen idee of hij bij Beatlessongs mee mocht stemmen? 🙂

John Lennon zelf beschouwde “In My Life” als één van zijn beste werken, samen met “Strawberry Fields Forever”, “I Am The Walrus” en “Help!”
In his own words: “For In My Life, I had a complete set of lyrics after struggling with a journalistic vision of a trip from home to downtown on a bus naming every sight. It became In My Life, which is a remembrance of friends and lovers of the past. Paul helped with the middle eight musically. But all lyrics written, signed, sealed, and delivered. And it was, I think, my first real major piece of work. Up till then it had all been sort of glib and throwaway. And that was the first time I consciously put my literary part of myself into the lyric. Inspired by Kenneth Alsopf, the British journalist, and Bob Dylan.”

Er bestaan talloze covers van “In My Life”. Niet één van deze versies benadert het origineel, niet eens in lichtjaren, dus meld ik er geen.
Laat ons liever genieten van de oorspronkelijke analoge versie, zoals die staat op de LP “Rubber Soul”.

 

Hot Beatles kisses,

xxxxx

Hot Marijke

PS In My Life, I love you All!