6 – Something

Lieve muziekkenners,

Deze keer in mijn speciale liedjesreeks een superprachtig nummer, de slow der slows, één der allermooiste Beatlessongs: “Something.” Niet van het magische duo Lennon/McCartney, wel van het toch wel iets miskende muzikale genie George Harrison. Ikzelf vind het een zeer intense, gedreven lovesong, niet zeemzoet, wel begeesterend, meeslepend, inspirerend. Eén van de talrijke visitekaartjes van de Beatles, nog steeds één van mijn favoriete bands. Hieronder enkele interessante weetjes, veel plezier!

• “Something” werd uitgebracht als een dubbele A-kant single met “Come Together.” Het was het enige nummer van George Harrison dat uitgebracht werd als een single van de Beatles. Sommige van zijn nummers zijn gebruikt als B-sides, zoals “The Inner Light” en “Old Brown Shoe.”

• Harrison schreef “Something” dit tijdens een pauze toen ze aan ”The White Album” werkten. Het was niet op tijd klaar voor het album, dus gaf Harrison het aan Joe Cocker, maar deze nam het pas op na de release van de Beatles op “Abbey Road.”

• Het nummer zou geïnspireerd zijn door Harrisons vrouw, Pattie, maar George beweerde achteraf dat hij niet speciaal iemand in gedachten had toen hij het schreef. Hij was toen echter wel verdiept in zijn studie van het Krishna bewustzijn, en de oorspronkelijke bedoeling was zijn devotie aan de Lord Krishna tot uitdrukking te brengen. De originele tekst was dan ook “Something in the way HE moves”, maar George wijzigde het is SHE omdat hij niet wilde dat het homoseksueel opgevat zou worden.

• Pattie dreef Eric Clapton tot het superbe “Layla” – toen met “Derek and the Dominos” – toen deze enkele jaren later besefte dat hij zwaar in love was with her. Zij en Clapton waren getrouwd van 1979 tot 1988, hij schreef ook “Wonderful Tonight” voor haar.

• In haar boek van 2007 “Wonderful Tonight: George Harrison, Eric Clapton en Me, schreef Pattie Boyd”: “George schreef een lied genaamd “Something”. Hij vertelde me droogweg zakelijk dat hij het voor mij geschreven had. Ik vond het mooi was en uiteindelijk werd het de meest succesvolle song die hij ooit schreef, met meer dan 150 covers. George’s favoriete versie was die van James Brown. De mijne die van George Harrison, zoals hij het voor mij in onze keuken speelde. Maar onze relatie was toen al in de problemen. Sinds zijn reis naar de Maharishi Mahesh Yogi’s ashram in India in 1968, werd George obsessief over meditatie. Soms was hij ook teruggetrokken en depressief.”

• Harrison kwam met de titel en de eerste regel na het beluisteren van een liedje van James Taylor genaamd “Something In The Way She Moves.” Taylor was destijds gecontracteerd bij Apple Records, het Beatles label.

• Dit is het enige nummer op het verzamelalbum “Beatles 1” dat niet een Nr 1 hit was op zichzelf in de VS of UK. “Something” en “Come Together” stonden een week op Nr 1 in de Billboard’s Hot 100 chart toen de ranking werkwijze veranderd werd en gestopt werd met het geven van aparte ranking voor de twee zijden van een single.

• Frank Sinatra noemde dit “De grootste Love Song ooit geschreven.” Hij bracht het vaak in de jaren ‘ 70, op een gegeven moment schreef hij het ten onrechte toe aan Lennon en McCartney in plaats van Harrison.

• Harrison had de eerste regel, “Something in the way she moves,” zeer vlug, maar met de tweede regel ging het moeizaam. Hij schreef eerst “attracts me as a pomegranate,” voor hij (gelukkig) kwam op “attracs me as no other lover”

• “Something” werd gebruikt in een commercial voor Chrysler auto’s in 1987.

• Met ten minste 200 opgenomen coverversies is dit de tweede meest gecoverde Beatles song, enkel “Yesterday” haalde meer.

• John Lennon zei dat dit zijn favoriete liedje op “Abbey Road” was.

• Harrison schreef dit op een piano. Rond die tijd componeerden De Beatles vaak apart, ook opnamen gebeurden afzonderlijk. De meest spijtige split aller tijden was nabij.

• Harrison dacht aan Ray Charles toen hij “Something” schreef.

• Met 21 strijkers, gebruikt in overdubs, resulteerde “Something” in een der meest georchestreerde Beatles songs.

• Harrison had voortdurend kritiek op McCartney  vanwege zijn te actieve baslijnen in dit nummer. Dat komt vooral omdat Paul had altijd zeer kritisch stond tegenover George’s gitaarspel op zijn liedjes.

• Dave Grohl, drummer van Nirvana en leider van de Foo Fighters, bracht een eerbetoon  aan Harrison op het eerste album van de Foo genaamd “Oh, George” gebaseerd op het spel van Harrison. Deze was Grohls favoriete Beatle, door hem leerde hij gitaar spelen.

• Als eerbetoon aan George Harrison, speelde Paul McCartney een versie van “Something” op zijn 2002 tournee met behulp van een ukelele die George hem kado had gegeven.

• Jeff Lynne, Joe Walsh en Dhani Harrison zongen dit nummer op de CBS Special “The Beatles: The Night That Changed America”. De show bestond uit Grammy-winnende artiesten die Beatles songs coverden. Het werd uitgezonden op 9 februari 2014 – de 50ste verjaardag van de Ed Sullivan Show met het debuut van de groep in de USA.

Nog veel plezier met de volgende magnifieke coverversies, dit is een persoonlijke keuze, er zijn er nog honderden, just google for it!

Dikke zoenen,

xxxxx

Hot Marijke