Franstalige muziek

In vroegere tijden was Franstalige muziek in Vlaanderen zeer populair. Niet enkel Belgische zangers – met op kop onze Adamo – stonden hoog genoteerd in de hitparade, ook Franse idolen zoals o.a. Johnny Hallyday (nog steeds God op Aarde in Frankrijk), Charles Aznavour, Jacques Dutronc, Françoise Hardy en Charles Aznavour enzovoort, waren regelmatig te horen op de radio en af en toe te zien op TV.

Met de komst van MTV en co veranderde alles. Angelsaksische muzak wordt er sindsdien ingeramd, meestal middelmatig tot slecht, zelden goed. Alles uit de USA en UK teistert onze shit-top-100 en anderstalige muziek verdween spoorloos. Nirvana was de laatste Supergroep: sinds 1989 is 99 % van het aanbod geprogrammeerde rotzooi van zielloze managers en onze gebrainwashte tieners downloaden krtitiekloos alles wat ze horen. Dat een waardeloze pubergroep als “One Direction” aan de top staat zegt genoeg. Af en toe is er een uitschieter, maar voor real musiclovers is het huilen met de pet op. Gelukkig blijven de Stones doorgaan tot der dood: zij zijn met 1.000 lengtes voorsprong nog altijd the Best Rock ‘n Roll Band on Earth (die nog LIVE optreedt), zelfs op hun 87e! Achter of onder hun is er niks dan emptiness all around.

Terug naar de Franse muziek. In Vlaanderen was er enkel Axelle Red. Grappig genoeg een Vlaamse, die het Franstalig gemaakt heeft, en dat is ze zeker waard, onze rosse. Toen kwam Stromae, een supertalent, een Muzikaal Wonder dat ons slechts 1 keer in 30 jaar overkomt. We hebben – enfin – onze nieuwe Brel, joepie! Deze keer wil ik het echter niet over hem hebben. Wel over andere Franstalige muziek die we hier niet of nauwelijks horen. Want het kan toch niet, dat er bij onze zuiderburen geen (nieuwe) talenten zouden rechtgestaan zijn? Uiteraard wél, en precies daarover gaat deze muzikale blog. ‘t Moet niet altijd seks zijn! (alhoewel?)

Ontdek eindelijk deze verrukkelijke muziek die hier – helaas – niet meer doordringt, geniet van dit Frans talent en geef toe dat dit andere koek is dan jammerende rappers en zeurende hiphoppers die onze zenuwen vermoorden met hun klagend gejengel. Mijn opa noemt dat “djingel djangel”, en weet je wat? Hij heeft nog gelijk ook! Terug naar de bron, naar les chansons françaises met romantiek en levenswijsheid: liedjes die onze geest verlichten en dolblij maken. Ik opteer voor volgende sterren hun nieuwste en/of bekendste songs. Verlang je naar meer – en dat zit er dik in – YouTube er dan maar op los. Je zal me eeuwig dankbaar zijn voor jouw welklinkende ontdekkingstocht.

Julien Doré, laat me met hem beginnen. Zoals bijna alle Franse artiesten is deze 33-jarige charmeur niet enkel zanger, maar ook acteur, regisseur, arrangeur enzovoort. In 2007 werd hij door het vrouwenblaadje “ELLE” verkozen tot de meest sexy man van het jaar, en ja, hij mag er inderdaad zijn; ik zou niet non zeggen.  Hier komt zijn meest recente chanson, gewoonweg o zo prachtig en gevoelig, om weg te smelten: “Que reste t’il de nos amours?”

Bénabar begon zijn carrière als filmacteur, maar is meer een showgast, en wel van the right kind. Hij is licht komisch, soms op het kitscherige af, met piano en fanfares en zo, maar deze 46-jarige topartiest pakt je in met zijn overrompelende mix van chanson en variété. Zelfs al is dit niet jouw ding, je gaat er mee in op, willen of niet. Wees dus gerust, dit is een magnifiek kennismakingschanson, echt plezant en anti-depri, soit, comme il faut: “Paris by Night”

Thomas Dutronc. Als je papa Jacques Dutronc (72) heet en je mama Françoise Hardy (71), kan er muzikaal niet veel mislopen. Dat bewijst deze junior, 46 sinds eergisteren,  al jarenlang. Toch heeft hij me nu pas, met zijn recente CD, voor 100 % overtuigt, dat hij niet moet onderdoen voor zijn ouders. Zijn laatste album “Eternels jusqu’à demain” is echt subliem en hoort thuis in elke cd-verzameling van mensen met een goede smaak, je bent gewaarschuwd! Hou je vast aan de takken van de bomen, hier is: “Allongés dans l’herbe”

Nollwenn Leroy is in 2004 ontdekt en voor mij één van de betere Franse zangeressen. Een prachtige klassiek geschoolde stem en knappe shows. Misschien dat je haar grootste hit – van haar succesvol album “Bretonne” – wel kent. Zij is nu 33, en één van de grote madammen van de Franse scène. Altijd uitverkochte zalen en miljoenen fans: luister zelf, admireer haar toverachtige muziek en besef tot je schande wat je tot nu toe gemist hebt: “Tri Martolod”

Nollwenn Leroy heeft samen met onze vorige artiest, Thomas Dutronc, zeer onlangs een prachtig duet gezongen, LIVE op het verjaardagsfeest van papa Jacques, eind april dit jaar. Hij kijkt goedkeurend toe, en is – zeer terecht – dik content en jij ook: “Le petit jardin”

Indila: tot slot kom ik bij de absolute top, voor mij de vrouwelijke evenknie van Stromae, een bruisend jong en knap talent. Zij steekt overal met kop en schouders bovenuit en het zou me verbijsteren indien je nog nooit van haar zou hebben gehoord. Mocht dat zo zijn, dan kan je die ravijn in jouw cultuur nu dichten. Indila is 31, Parisienne en totaal Geniaal. Ik ben een trouwe fan van haar, al sinds haar eerste liedje, en wie dit niet geweldig, fantastisch en schitterend vindt, mag geen enkele blog van mij meer lezen! Indila for ever! Bekijk en beluister deze perfecte hymne met superieure clip, die vaag laat denken aan “Love is a Battlefield” van Pat Benatar. Laat je gaan, val in zwijm voor: “Dernière Danse”

Bisous bisous mes chéris, et à la prochaine!

xxxxx

Hot Marijke