HOER

Hallo aandachtige bloglezers,

Vandaag vraag ik even uw aandacht voor termen die mijn beroep proberen te omschrijven. Uiteraard is in het Nederlands “hoer” de meest gebruikte én misbruikte benaming. Volgens ons aller Wikipedia is “hoer” afkomstig van het Oudnoorse “hora” hetgeen “overspelige vrouw” betekent. Dat herinnert me aan onze vriend Jezus die zo’n stoute madam verdedigde voor een morrende menigte die haar wilde stenigen. Hij hield ze tegen met zijn prachtige volzin: “Laat hem die zonder zonde is, de eerste steen werpen”. Alle hoerenlopers lieten hun stenen vallen en geile Maria Magdalena was gered, waarna zij het lief van Jezus werd en zijn voeten waste. Nu ja, dat doet hier niets ter zake.

De verwarring blijft bestaan: is een hoer nu een overspelige vrouw of een meisje dat een financiële vergoeding vraagt voor haar seksuele diensten? Voor mij is het wel degelijk het tweede begrip: een betaalde dame van lichte zeden: noem ze courtisane, prostituee, publieke vrouw, meisje van plezier, lichtekooi, deerne of iets platter: slet, snol, del, slons (ni die van ongs), sloerie, teef, enzovoort.

Eerst over die bedriegende partner. Indien zij betrapt wordt door haar eega zal deze gekwetste ziel enkele termen voor mijn beroep misbruiken als scheldwoorden. Ergens begrijp ik, dat een man, die zijn echtgenote verrast, terwijl ze op de keukentafel neukt met de postbode, niet zal reageren met: “jij overspelige vrouw!” (hetgeen wel correct is) maar eerder: “hoer!”, “slet!” of beide zal brullen. Begrippen die de facto gerelateerd zijn met betaalde seks, alhoewel dit op dat ogenblik (nog?) niet bewezen is.

Laat ons nu de omgekeerde situatie bekijken. Als de gemalin haar gade betrapt die op de keukentafel met de postbode – een moordgriet – neukt zal zij “smeerlap!” en “klootzak!” gillen. Termen die geen betrekking hebben op de seks, doch op zijn infidele gedrag, hetgeen to the point is. Want in wezen gaat betrapping op hete(r)daad niet om de kwijlerij op zich, wel over de ontgoocheling in de ontrouw van de andere partij. Toch zal een vrouw overladen worden met seksueel getinte scheldwoorden, terwijl een man op een reguliere wijze wordt uitgemaakt.

Het verschil in deze reacties vindt zijn oorsprong in het feit dat een heer die aan veelwijverij doet, of het nu gratis of betaald is, nog altijd met afgunst aanzien wordt als een Playboy, een rokkenjager, een 007. Een man mag bluffen over zijn potentie en veroveringen, een geile vrouw kan beter haar pijpmond houden over haar minnaars. Zelfs de uitdrukking “hoerenloper” wordt aanvaard: een man is pas een échte kerel als hij meerdere vrouwen tot neukens toe kan verleiden of betalen. Als een dame het echter doet met een reeks mannen, of ze nu single, getrouwd of gescheiden is, 18 of 81, gratis of voor geld, zij wordt door onze schijnheilige maatschappij scheef bekeken, veroordeeld en aan de schandpaal genageld. “Vuile goedkope hoer, vieze gore slet!” schuimbekken de rukkers vanop hun pot. Want het cynische is dat de grootste moraalridders en zedenmeesters zélf de vunzigste vetzakken en hoerenlopers zijn: dubbelmoraal viert nog altijd hoogtij in onze samenleving. Achter de deftigste façades schuilt de grootste rotzooi.

Het zij zo, maar wat ik niet neem is de stelling dat ik mezelf “verkoop”. Noem mij gerust een hoer, op een rustige manier, niet als scheldwoord, ik verhuur enkel mijn gezelschap voor beperkte periodes volgens regels die ik zélf vastleg. Als de verkoop van je persoon betekent dat je een hoer bent, dan zijn de enige echte hoeren de vrouwen die zichzelf levenslang verkopen door te trouwen voor de poen met een rijkaard. Deze enige echte hoererij wordt echter omschreven en sociaal aanvaard als “un mariage de raison”: daar heb je die eerzame kutfaçades weer.

Trouw, ontrouw, overspel, bedrog. Ik heb deze uitdrukkingen hierboven gebruikt omdat ze zo herkenbaar zijn. Wat is trouw? Voor mij is dat alles wat je als koppel vooraf overeenkomt en consequent probeert om er niet van af te wijken. Als je bijvoorbeeld samen bepaald hebt dat je seksueel wél met anderen samen en/of apart je lusten mag beleven, gratis en/of betaald, is er geen sprake van ontrouw of overspel. Neem van me aan dat zo’n overeenkomst je enorm veel overbodige miserie bespaart. Daarom ook vind ik die absolute termen zoals bedrog… bedrieglijk. Een gelukkig leven gaat om eerlijkheid, en dat streef ikzelf altijd na, zowel privé als beroepsmatig. Op welke manier je zo’n eerlijk leven invult bepaal je als koppel zélf, niemand anders heeft daar iets op te zeggen. Ieder heeft het recht om te kiezen voor een eigen lifestyle. Wil jij elke dag 5 x naar de Kerk? Geen probleem! Wil jij elke dag met 10 Zoeloes neuken met lullen van 35 cm? Even(!)zeer geen probleem: vrijheid, blijheid!

Wel begrijpelijk is dat mensen woest worden als ze belogen worden, het vertrouwen is geschonden en ze voelen zich ontgoocheld en gekwetst. Het hoeft niet over seks te gaan, er zijn tal van andere belangrijke dingen die een relatie op de helling kunnen zetten. En toch, zelfs dan, dien je jezelf altijd af te vragen: is het gras echt groener aan de andere kant van de helling? Ik heb in mijn vrienden- en kennissenkring al horen vertellen dat het gras daar geen ene spriet groener is. Meestal lijkt het maar even zo, door de schone schijn van de zon en een op hol geslagen fantasie.

Liefdevolle kussen,

xxxxx

Hot Marijke