Hot Marijke en Slongs Dievanongs.

Hoi lieve lezers,

Degenen die mij volgen op twitter @hotmarijke weten dat ik gisteren een lift heb gegeven aan Slongs Dievanongs, die je ook op twitter @dievanongs kan volgen. Het Nieuwsblad en andere media sprongen ook op het nieuws, klik even hieronder:

000 Knokke

Even over onze gezellige rit van gisteren. Ik zag plots op twitter dat slongs vastzat in Brugge. Ik wist niet eens waar het over ging maar ik heb onmiddellijk getweet dat ik haar met alle plezier een lift naar Antwerpen wou geven: that’s what friends are for!

Ik diende eerst nog een afspraak te verschuiven, sprong in mijn auto en snorde naar Brugge waar slongs aan het station met een cameraploeg stond te wachten. Zij en een camera/geluidsman mee de auto in en wij pijlsnel richting Antwerpen centraal station. Na elkaar uitgebreid en hartelijk begroet te hebben (mijn man was er ook bij en kent haar nog langer dan ik) legde slongs uit waar het over ging. Dit was het begin van een pilootaflevering van een nieuwe serie op TV: #HetSterksteNetwerk van het productiehuis Eyeworks. Het is een geheel nieuwe format en het gaat erom dat twee BV’s, deze week Kobe Ilsen en Slongs Dievanongs, bepaalde opdrachten zo snel mogelijk dienen uit te voeren.

Het is niet gemakkelijk: je dient te bewijzen hoe sterk jouw sociaal netwerk is want je bent op stap met beperkte middelen. Je mag enkel tweeten en via Facebook hulp zoeken, niks telefoneren, en, erger nog, je hebt geen cent op zak. Uiteraard helpt je bekende smoeleke van op TV en een cameraploeg die je volgt, toch blijft het een hachelijke onderneming. Wij dienden Tatjana Beloy te zoeken in het centraal station te Antwerpen maar kregen – helaas – onderweg het bericht dat Kobe Ilsen eerst was aangekomen. Niet helemaal eerlijk, want hij had de trein genomen, en dat kan je nu niet bepaald een sociaal netwerk noemen, eerder het tegendeel.

Ik heb me wel dolgeamuseerd, het was een zonnige prettige dag en we hadden tijd zat om onze levensbelevenissen onderling up te daten. Noteer dus dat wij echte vriendinnen zijn en dat ik dit niet puur om de promotie deed, zoals hier en daar gesuggereerd wordt. Weinige mensen weten het (tot nu toe), maar ik ken ons slongske al bijna 10 jaar, dus lang voor zij bekend werd en ik het al was in mijn branche. Onze voorgeschiedenis.

Onze vriendschap begon in het Sint-Andrieskwartier in Antwerpen. Ik heb daar gewoond van oktober 2005 tot juni 2006. Daar, op mijn kleine studio, ben ik beginnen ontvangen als Meesteres Marijke, en slongs, zij was mijn overbuurvrouw! Als ik de straat opstapte, wuifde zij naar mij uit haar raam. Wij zagen elkaar zeer regelmatig en hadden gezellige gesprekken op café, als twee gewone buurtmeisjes, pinten pakken, babbelen en lachen op de behaaglijke Sint-Andriesplaats.

sint andries logoSint Andries

Het Sint-Andrieskwartier heeft een traditie van bekende bewoners. Mensen zoals Hendrik Conscience, Theodoor Van Rijswijck en Wannes Van De Velde zorgden er voor dat het karakter van het Sint-Andrieskwartier niet zou vergaan tussen de weelde en rijkdom van de Nationalestraat en het Zuid. Het is hoe langer hoe meer één van de meest bruisende wijken van Antwerpen, waar iedereen zich thuis voelt, waar mensen er nog zijn voor elkaar. Let straks ook goed op: bijna alle clips van slongs zijn gefilmd op en om de Sint-Andriesplaats.

sint andriesplaats

Omdat ik in mijn kleine studio uit mijn voegen barstte, verhuisde ik in 2005 van het Sint-Andrieskwartier naar de Paardenmarkt in Antwerpen, waar ik mijn carrière verderzette. Ik woonde en ontving er boven de oudste krantenwinkel van Belgie. Mijn klanten weten er alles van.

Paardenmarkt 32

Ik verloor ons slongs echter niet uit het oog. Ik heb (nog altijd) vele vrienden in het Sint-Adrieskwartier en als we tijd kunnen maken, spreken we af om bij te babbelen. Precies op mijn 23e verjaardag, op 17 juli 2009, verhuisde ik naar Knokke, waar ik nog steeds met alle plezier leef en woon en volop geniet. Ontvangen doe ik apart in mijn prachtige ingerichte studio, mijn klanten weten er alles van en jij dus binnenkort ook, als je een échte man bent die weet wat hij wil. 🙂

Knokke zee-600studio

Ondertussen bij slongs in Antwerpen. Zij was al jaren met toneel en muziek bezig, vooral met de rapgroep “Halve Neuro” (50 Cent, origineel gevonden hé mannnen) en brak eindelijk als rapster door met “Goeiemorgend, goeiendag” een deuntje bedoeld als alternatieve rapversie van het gelijkaardig getitelde bekende Eurovisiesongfestivalnummer van onze Vlaamse HalfGoden van de Ideale Liefde Nicole en Hugo:

En dan kwam er “Lacht nor mij”, een prachtige feel good song (dat zal slongs ni gère hoere!) die je nooit beu raakt. Slongs werd Wereldberoemd in Vlaanderen en dat gun ik haar van harte! Ook kindjes, zoals mijn zoontje Adam – bijna 5 – zijn dol op Slongs. 1 miljoen hits, uniek veur een Vloms lieke:

Zodra ik me kan vrijmaken ga ik naar optredens van Slongs én backstage als het enigszins mogelijk is. Niet enkel aan de kust maar ook zoals hier in Antwerpen waar ze een thuismatch speelde op de Grote Markt, ambiance troef, en ik was o zo blij, want ik was er bij:

Het bleef niet bij “Lacht nor mij”, de cynische opvolger “Ik zen ni de bank” was een kapitalistische voltreffer en een reuze plezante clip:

Socialisme in de zuiverste zin kan evenwel ook: slongs bewees met haar engagement met het trieste lot van de werkmens. Luister en kijk naar dit Strijdlied van de “Moeder, waarom leven wij” EP, samen met “Halve Neuro” uitgebracht ter ere van Lode Zielens. Geniet van deze Hymne:

Dan kwam er een andere, gevoelige kant van slongs naar boven: de gekwetste onbegrepen ziel in een foute relatie “Ik wil mier”:

En nu, amper een week geleden, is haar laatste tof liedje uitgekomen. Best grappig is dat de Gaantse stand-up comedian Gunther Lamoot hier een gave (gelukkig zwijgende) bijrol speelt: de “iFoon” zélf! Te gek vind ik dit, ook al omdat ikzelf zo’n maffe iPhone-freak ben. 🙂

Ik besluit met twee liedjes van slongs die ik echt SUPER vind. Eerst haar magnifieke cover van “American Boy” van Estelle, even wulps als het origineel, het ritme en de sfeer is betoverend, je leeft helemaal mee met:

Als laatste één van mijn favorieten van slongs: haar Vlaamse ongecensureerde versie van ‘How Many Licks” van Lil’ Kim “Alles of niks” is keihard én supergeil. Dit wil ik wel als duet met haar brengen want hier wordt een kut een kut genoemd en dat is één van de redenen waarom wij zo’n goede vriendinnen zijn. Want wij komen uit voor wie we zijn, gene valse schijn, waar we voor staan en waar we voor gaan, ni ambetant maar flamboyant, recht voor zijn raap, gene winterslaap, zonder gelul, gene flauwe kul, tegen hypocrisie en dystopie, hé toeschouwer, wij zijn de vleesgeworden GIRLPOWER!

Dat was het voor deze keer lieve vrienden, geniet van Slongs en je hoort ongetwijfeld nog wel van ons samen!

Dikke lekkere zoenen,

xxxxx

Hot Marijke