“13 Reasons Why” is gevaarlijke nonsens.

13reasonsposter

 

Netflix presenteerde onlangs haar nieuwste serie “13 Reasons Why,” en deze werd direct zeer populair. Akkoord, het is meeslepend, goed geschreven, creatief en briljant geacteerd. Maar het is gevaarlijke nonsens.

“13 Reasons Why” is gebaseerd op de roman van Jay Asher, het fictieve verhaal over de zelfmoord van Hannah Baker. Deze studente laat 13 audiocassettes met instructies achter voor 13 vrienden en eist dat ze die beluisteren. Het grootste gedeelte van het verhaal wordt verteld met flashbacks van Hannah’s leven. De serie is gestructureerd als een soort zelfmoordmysterie dat geleidelijk aan onthuld wordt.

In de loop van de 13 afleveringen vernemen wij wat de verschillende personages Hannah hebben aangedaan. Via de cassettes en de vasthoudendheid van student Clay Jensen worden stelselmatig nieuwe “geheimen” geopenbaard en mensen beschuldigd. De boodschap van de serie is dat gerechtigheid faalt in het leven maar dat ze wel achteraf kan geschieden, na de dood. Het is alarmerend dat hier wordt voorgesteld dat enkel zelfmoord de “oplossing” was om de “schuldigen” te doen boeten.

Hannah maakt en verdeelt de cassettes om 13 mensen te overtuigen van hun schuld in haar zelfmoord. Deze 13 geloven uiteindelijk dat ze op een bepaalde manier elk verantwoordelijk zijn voor haar dood. Gevaarlijke nonsens. Ongeacht hoe verschrikkelijk de daden van anderen waren, slechts één persoon had controle over Hannah’s dood: Hannah zélf. Zij was suïcidaal en de trigger tot haar zelfmoord bestond uit haar ontgoocheling in het leven dat niet verliep zoals ze het verwacht had.

Dat is echter het verhaal van jan en alleman! Tegenslag is geen reden om zelfmoord te plegen en nog veel minder om anderen met een schuldgevoel op te zadelen. Deze serie doet precies het omgekeerde van wat zou moeten zijn: anderen verantwoordelijk stellen voor de foute beslissing van een suïcidaal persoon. Een zelfmoordenaar met verantwoordelijkheidsgevoel (het klinkt raar, sorry) is iemand die op de één of andere manier aan de overblijvenden laat weten dat het een eigen beslissing was en dat er niemand anders enige schuld draagt.

Clay Jensen is een vriendelijke maar sociaal onhandige tiener. Het wordt duidelijk dat Hannah verliefd is op hem en naar meer verlangt dan enkel vriendschap. De onervaren Clay weet niet hoe dit aan te pakken en heeft blijkbaar niet zo’n sterke gevoelens voor Hannah. Uiteindelijk blijkt dat Clay’s onwil om in te gaan op Hannah’s avances een hoofdfactor is in haar beslissing om haar leven te beëindigen. Zelfmoord om liefdesverdriet, het klinkt romantisch, maar dat is het nooit. In het leven kom je ontgoochelingen tegen en daar moet je mee leren omgaan, met vallen en opstaan.

Het leven is een strijd die moet gestreden worden, vluchten is geen alternatief. Al heeft Hannah afschuwelijke ervaringen, hoe ze reageert op deze gebeurtenissen is niet de schuld van anderen. Ze is, net als iedereen, verantwoordelijk voor haar eigen acties en daden.

Zelfmoord is bijna altijd een slechte beslissing. Tenzij je écht onverdraaglijk lijdt, is het geen oplossing en je laat geliefden achter die zich altijd zullen afvragen waarom ze het niet konden voorkomen. Heel dit verhaal is in strijd met de manier waarop er moet gepraat worden over zelfmoord. Het gaat niet om schuld, het gaat om het oerinstinct OVERLEVEN de bovenhand te geven, te vechten voor jouw bestaan op aarde, ondanks alle miserie die je ongetwijfeld zult meemaken. Wees gerust, je komt er sterker uit!

Loop je rond met suïcidale gedachten? Praat erover met vrienden, familie en vooral met deskundigen op dit gebied. Zoek hulp in plaats van alles en iedereen de schuld te geven van jouw duistere neigingen. Zelfbeklag dient vervangen te worden door een positieve ingesteldheid: hoe lullig het ook klinkt, na regen komt zonneschijn! Niets is zo erg als het nu lijkt te zijn.

Een positief begin is bellen naar 1813, de Zelfmoordlijn, waar je anoniem jouw problemen kan vertellen:

13 zelfmoord
en een deskundige zal jou te woord staan. Niet aarzelen, doen!

Lees ook hun artikel over “13 reasons Why” op hun site: KIJK HIER.

Lieve groetjes en hou er de moed in!

Hot Marijke