7 hartverscheurende slows

Lieve romantische zielen,

Deze muzikale blog valt buiten mijn reeks “merkwaardige/speciale/gekke songs”. Dit is mijn persoonlijke keuze van 7 ontroerende liefdesliedjes in 6 verschillende talen. Telkens als ik één van deze songs hoor, word ik meegesleurd in een golf van emoties, ja, dit is mijn “andere kant”: ik ben een heel gevoelig meisje. 🙂 Dit gaat dus niet enkel om “mooi”, wel om de brok ik de keel, de opwellende traantjes…

We beginnen uiteraard met Vlaanderen, het aangrijpende “Zo mooi, zo blond en zo alleen” (1968) van Jimmy Frey is onverwoestbaar, pakkend en tijdloos. Samen met “Eenzaam zonder jou” van Will Tura zal dit zelfs binnen 100 jaar nog gedraaid worden door onze achterkleinkinderen.

VLAAMS

NEDERLANDS

Nederland brengt uiteraard ook vele gevoelige liefdesliedjes op de markt. Helaas zweven ze meestal naar het schlager & kitschgenre, en dat is niet mijn stijl. Eén steekt er bovenuit: “Lopen op het water” (2002) van Marco Borsato en Sita, dat ze uitbrachten ter gelegenheid van het huwelijk van Prins Willem-Alexander en Máxima. Dit duo overstijgt zichzelf en raakt moeiteloos de gevoeligste snaren van onze idyllische ziel.

FRANCAIS

Johnny Hallyday is op zijn 72 nog steeds God in Frankrijk. In de lage landen, waar men (helaas) nog amper Franse muziek hoort, is hij spijtig genoeg niet meer zo bekend. Toch is zijn lijflied voor mij nog steeds het allerbeste Franse Chanson d’Amour. Prachtige tekst, meeslepende melodie en vooral krachtig emotioneel gezongen: “Que je t’aime” (1969). Als dit je niet pakt, ben je een gevoelloze robot of een ijskoude alien.

ENGLISH

Mijn keuze uit Engelstalige songs was niet gemakkelijk. Ik ken een lange rij nummers die mij diep ontroeren. Toch blijft mijn favoriet de heartbreaking tearjerker “Hello” (1984) van Lionel Ritchie. Enkel al de openingszin “Hello… is it me you’re looking for?” doet mij smelten. Een onweerstaanbare slow en een onverbiddelijke binnendoener op de dansvloer: bij een perfecte timing – met hush puppies-ogen – altijd prijs! 🙂

DEUTSCH

Duits in niet direct de meest romantische taal, waardoor het voor ons zo moeilijk is om erdoor geraakt te worden. “Du” van Peter Maffay is verdienstelijk, doch er té dik over: het is een schlager, geen chanson. Ik word echter wél omvergeblazen door “Verdammt Ich lieb Dich” (1990) van Matthias Reim. Vanaf de eerste onheilspellende tonen drijf je hulpeloos mee in een tsunami van ups & downs in een relatie: subliem!

ITALIANO

Italiaans is een prachtige taal, maar helaas hebben onze verre zuiderburen ook de neiging naar opera-achtig bombastisch gekweel en dat vind ik eerder lachwekkend dan romantisch. Uitzondering voor mij is de topzanger Umberto Tozzi die met “Ti Amo” (1977) de definitieve Italiaanse lovesong produceerde. Gevoelig en indringend kreunt en brult hij de ultieme & simpele liefdesverklaring: “Ik hou van jou”, koude rillingen!

ESPAGNOL

De zeemzoete Spaanse ballades van Iglesias en consoorten zijn niet aan mij besteed, dat kon je al wel raden. Het is het sprookjesachtige “Hijo de la Luna” (1991) van Mecano, met de Engelenstem van Ana Torroja, dat me gewoonweg doet wegdromen naar een wereld van liefde en échte emoties. Zelfs al versta je de taal niet, je verdrinkt in golven van tederheid: een warme sensatie die je doet oplossen als een klontje suiker.

Voilà lievelingen, dit zijn mijn 7 lievelingsslows: hiermee krijg je mij emotioneel plat, echt waar!

Dikke warme kusjes,

xxxxx

Hot Marijke