Visionaire literatuur over de invasie van Europa.

Geachte lezers,

Hetgeen momenteel in Europa gaande is kan niemand ontgaan: een eindeloze toestroom van (oorlogs)vluchtelingen, asiel- & gelukszoekers neemt de vormen aan van een invasie, een tsunami van Moslims die Europa komen bezetten. Nooit gezien en onvoorstelbaar, maar wel degelijk voorspelbaar, en daar gaat mijn blog over. Niet of het de fout is van Merkel, die denkt een wiedergutmachung te bewerkstelligen, niet over de machteloosheid van Europa en de naiëve zelfbenoemde intellectuele elite, niet over wat Obama en Poetin (niet) doen, en al zeker niet over de ingewikkelde toestand in Syrië en buurlanden. Nee, deze blog gaat over de belangrijkste drie literaire werken die de huidige situatie (en het eventuele vervolg) griezelig visionair hebben beschreven. Beangstigend, zoals je zal merken.

1 -“Le Camp des Saints” van Jean Raspail (1973), dit jaar vertaald door Jef Elbers, met als Vlaamse titel “Het legerkamp der Heiligen”.

Compilatie boek

Jean Raspail is een zeer gerespecteerd Franse schrijver, geboren in 1925, met talrijke essays en romans op zijn naam. Hij ontving de Grote Prijs van de Académie Française voor gans zijn oeuvre, dus kan je hem allesbehalve verdenken van (extreem)rechtse gezindheid en/of racisme. Onder zijn talrijke fans is Marine Le Pen niet de bekendste, wel Ronald Reagan! In dit boek voorspelt hij de overspoeling van het Vrije Westen door een vloedgolf van vluchtelingen uit de Derde wereld met desastreuze gevolgen voor onze samenleving.

Onder de titel “Big Other”, kijkt Raspail in 2011 op zestien bladzijden terug naar het ontstaan en de ontvangst van “Le Camp des Saints”. Beter dan hier dieper op in te gaan is het volgende interview met Jean Raspail uit 2011. Toen was er sprake van de aankomst van een cargo met 1.500 Koerden, niet vergelijkbaar met wat er nu gaande is, maar het was duidelijk een voorspel tot de huidige invasie.

De Vlaamse vertaling “Het legerkamp der Heiligen” hebben wij te danken aan Jef Elbers, een omstreden figuur, althans door links, zanger/schrijver, hij woont in Knokke en heeft banden met het Vlaams Belang. Onder het pseudoniem Dick Durver schreef hij scenario’s
voor jeugdreeksen waaronder het bekende Merlina. Je kent hem ongetwijfeld van zijn prachtig ontroerend liedje over Leopold II.

jef elbers 03

“Het legerkamp der Heiligen” is pas nu, in 2015, verschenen, een perfecte – niet toevallige – timing. Zeer eigenaardig is dat de originele Franse versie en de Engelse en Duitse vertalingen verschenen zijn bij respectabele uitgeverijen en bestelbaar via gerespecteerde online-shops. Français bestel HIER, English bestel HIER, Deutsch bestel HIER.

De Vlaamse versie heeft lang op zich laten wachten. Uitgeverij Egmont heeft dit werk thans gepubliceerd, geen enkele andere Vlaamse of Nederlandse uitgever wilde zich daar in de voorbije tweeënveertig jaar aan wagen. Egmont is gelieerd aan het Vlaams Belang en dat is alweer koren op de molen van links, die zelfs nu durven beweren dat dit prachtige boek een extreem-rechts werk is. Verre van, de realiteit heeft deze absurde beschuldigingen naar de prullenbak verwezen, lezen is de boodschap! Bestellen kan HIER.

 

2 – “De ontelbaren” (2005) van Elvis Peeters.

ontelbaren elvis

Elvis Peeters (1957) is het pseudoniem van Jos Verlooy. Hij is een Vlaamse zanger/schrijver. Hij schreef ook het voorwoord van de nieuwe vertaling van het Communistisch Manifest, je kan hem bijgevolg niet verdenken van rechtse sympathieën.

Van de ene op de andere dag wordt onze westerse wereld overspoeld door hordes vluchtelingen die onze taal niet spreken, eerst zich in portieken en lege schuren ophouden, maar langzaam maar zeker verder in onze wereld binnendringen, steeds brutaler, vanzelfsprekender gaan nemen wat ze nodig hebben. Ieders leven komt op z’n kop te staan: hoe moet je reageren op zo’n invasie? Buigen, barsten? Accepteren dat je (bijna) alles kwijtraakt, of minstens moet delen met vreemdelingen? Terugvechten?

De overheden – op verschillende niveaus – staan machteloos. De maatschappelijke organisatie die niet is voorzien op dergelijk aantal vluchtelingen raakt volkomen ontwricht. Het gewone leven stokt, de voorzieningen vallen uit, het leven vervalt tot een primitieve staat. Het begrip “eigendom” komt op de helling te staan: wie niets heeft en in nood verkeert, mag die zich geen bescheiden deel van de overvloed toe-eigenen? Het is dus ieder voor zich.

De ontelbaren is een spannend, angstaanjagend apocalyptisch ondergangsverhaal. Alledaags ogende personages verdierlijken, de wereld verandert in een onmenselijke habitat. De climax van het verhaal, het derde deel, is een waar inferno: “‘Overal as,” schrijft Peeters, “geblakerde grond, smeulende wrakken. Geen plek om opnieuw te beginnen, om een bed te maken.” Zo eindigt het verhaal, bijna zoals het begon. Maar deze keer is het probleem universeel: er zijn geen uitwijkmogelijkheden meer. De reis van de gehele mensheid is ten einde. Begeesterend boek, nu lezen voor het te laat is! Bestellen kan HIER.

 

3 – “Dit zijn de namen” (2012) van Tommy Wieringa, bekroond met Libris Literatuurprijs en de lezersprijs van de Gouden Boekenuil.

2014-800

Tommy Wieringa (1957) is een Nederlandse zanger/schrijver, meermaals bekroond voor zijn werken. Deze roman is niet vergelijkbaar met de twee vorige: de vluchtelingen zijn hier geïntegreerd in een gecompliceerd filosofisch verhaal.

“Dit zijn de namen” verwijst naar de Bijbel en in het bijzonder naar het boek Exodus (Uittocht): “Dit nu zijn de namen der zonen van Israël, die in Egypte gekomen zijn, met Jakob; zij kwamen er in, elk met zijn huis.” Het gaat over de groep Joden die 40 jaar door de woestijn hebben gezworven, op zoek naar het beloofde land.

Het verhaal in een notendop. Pontus Beg is commissaris van politie in Michailopol, een perifere grensstad in de steppe. Als de winter invalt, wordt er een groep uitgeteerde vluchtelingen gesignaleerd in de straten van zijn stad. Niemand weet wie zij zijn, hun spookachtige aanwezigheid veroorzaakt angst en onrust. Als ze uiteindelijk worden opgepakt, wordt in hun bagage het bewijsstuk van een gruwelijke misdaad gevonden. Stukje bij beetje ontrafelt Pontus Beg de toedracht, en daarmee de geschiedenis van hun helletocht.

De barre reis van de migranten raakt gaandeweg het onderzoek verweven met de ontdekking die Pontus Beg doet over zijn eigen afkomst. De ontmoeting met een oude rabbijn, de laatste Jood van Michailopol, leert hem de werkelijkheid kennen over zichzelf. Zijn plaats in de wereld is een andere dan hij altijd heeft gedacht.

De schrijver weet de duistere binnenwereld van de mens met humor en wijsheid te verbinden aan de grotere thematiek van immigratie, de vraag naar wie wij zijn, en of verlossing mogelijk is. Zeer diepzinnig allemaal, en je dient je dan ook intens te concentreren tijdens het lezen van deze interessante compositie over de aard van de mensheid. Doe de moeite, je zal er geen spijt van hebben. Bestellen kan HIER.

Ok lieve lezers, dit was het dan. Laat me iets weten als je deze drie boeken verslonden hebt, hopelijk komen de gruwelijkste voorspellingen niét uit en kan deze uit de hand lopende situatie nog door één of andere miraculeuze interventie (God Himself?) rechtgezet worden.

Hoopvolle kusjes

xxxxx

van jullie Hot Marijke